قديم 2013- 10- 30   #24
ترآنيم الغلآ
مشرفة سابقاً

الصورة الرمزية ترآنيم الغلآ
الملف الشخصي:
الـجنــس : أنـثـى
عدد الـنقـاط : 6011
مؤشر المستوى: 87
ترآنيم الغلآ has a reputation beyond reputeترآنيم الغلآ has a reputation beyond reputeترآنيم الغلآ has a reputation beyond reputeترآنيم الغلآ has a reputation beyond reputeترآنيم الغلآ has a reputation beyond reputeترآنيم الغلآ has a reputation beyond reputeترآنيم الغلآ has a reputation beyond reputeترآنيم الغلآ has a reputation beyond reputeترآنيم الغلآ has a reputation beyond reputeترآنيم الغلآ has a reputation beyond reputeترآنيم الغلآ has a reputation beyond repute
بيانات الطالب:
الكلية: كلية الآدآب
الدراسة: انتساب
التخصص: الأدب الانجليزي
المستوى: ماجستير
 الأوسمة و جوائز  بيانات الاتصال بالعضو  اخر مواضيع العضو
ترآنيم الغلآ غير متواجد حالياً
رد: ▓ εïзεïз~ ورشة عمل مدخل الى اللغويات - شرح المنهج - ~ εïзεïз ▓

يتبع ..

المحآظرة الخآمسة :.

..

Bound morphemes consist of two categories

ان الـ Bound morphemes يتكون من فئتين .

• Derivational morphemes are used to make new words.
For example: careful + -ful or careless + -less, foolish + -ish, quick + -ly, payment + -ment. re- + reopen, mis-+ misused. (suffixes and prefixes)
..

الأولى وهي / Derivational morphemes وهي تستخدم لتكوين كلمة جديدة . ( يتغير المعنى ) مثل :.
careful حيث ان الكلمة الاساسية هي care وعند اضافة السفكس ful اصبحت careful كلمة جديدة فتغير المعنى.
وكما باقي الامثلة هذه :. or careless + -less, foolish + -ish, quick + -ly, payment + -ment. re- + reopen, mis-+ misused. (suffixes and prefixes)
إذن الاضافة في الكلمة تكون اما بـ سفكس او برفكس . بادئة او لاحقه .

..

Inflectional morphemes: are used to indicate aspects of grammatical function of a word. English has only eight inflectional morphemes.

..

الثآنية وهي / Inflectional morphemes وهي التصريفات الاعرابية وتستخدم للاشارة الى الجوانب النحوية في
وظيفة الكلمة . وفي اللغة الانجليزية تحتوي على 8 تصريفات اعرابية على النحو التالي .

(Jim’s two sisters are really different. (possessive, plural

1 - اس الملكية possessive التي هي ’s .
2- اس الجمع s>> plural .

. (One likes to have fun and is always laughing. (3rd person singular, present participle

3 - اس الشخص الثالث 3rd person singular .. s
4 - المضارع التام ing .. present participle

. (The other liked to read and has always taken things seriously. (past tense, past participle

5 - زمن الماضي ed .. past tense
6 - التصريف الثالث past participl .. en

.( One is the loudest person in the house and the other is quieter that a mouse.(comparative, superlative

7 - comparative .. est
8 - er .. superlativ

..

(inflectional morphemes are all suffixes)

علما ان inflectional morphemes جميعها سفكس . لوآحق .

..

..

Morphological description *
هنا مثال مطبق بجدول .

The child’s wildness shocked the teachers

..

Morphs and allomorphs
cats consists of two morphs cat + s (a lexical morpheme and an inflectional morpheme

تعني أن كلمة cats تحتوي على 2 morphs وهي cat كلمة بدون اضافات يعني lexical morpheme و حرف الـ s
وهي جمع إذن هي inflectional morpheme .

buses consist of two morphs bus + es (a lexical morpheme and an inflectional morpheme
(-s and -es are called allomorphs)

تعني ان كلمة buses تحتوي على 2 morphs وهي bus كلمة بدون اضافات يعني lexical morpheme و es
هي سفكس إذن inflectional morpheme .

ثم أن الـ s و es يعني الاضافات السفكس التي تضاف ع الكلمة تسمى بـ allomorphs

sheep + plural
man + plural

هذه الكلمات التي لاتضاف لها سفكس حتى تجمع فهي ليس لها allomorphs

..

* في المرفقات شرح لـ (comparative, superlative) لمن ارادها .

هنا انتهت المحاضرة الخآمسة ..
الملفات المرفقة
نوع الملف: zip 149704_1304016200.zip‏ (47.6 كيلوبايت, المشاهدات 404) تحميل الملفإضافة الملف لمفضلتكعرض الملف